• Forside
 • Det sker
 • Leder du efter arrangementer?

  Gå til arrangementsøgning
  Foredrag

  Øl - historie og kultur

  Pris: (Entré: 100 kr)

  Sted: Vejlevej, Billund

  Arrangør: Folkeuniversitetet i Billund

  Øl har en lang historie og har trukket et kulturelt spor, der i dag er så bredt som nogensinde og forgrener sig ud i eksperimentelle retninger. I middelalderen stod klostre for udviklingen af øl-typer, i dag er det mikrobryggerierne. Øl er på mode.

  Et foredrag ved Mark Friis, Mikrobryggeriet Trolden, Kolding

  Torsdag den 10. oktober kl. 19-21 i Bryghuset, Vejlevej, Billund.

  Det er velkendt, at øl før i tiden var vigtig for væskeindtaget, når vand var forurenet.

  I dag drikkes øl med kendermine af ølentusiaster med udviklede smagsløg både til og i mad og til almindelig nydelse. Øl har fået et poleret renommé og er for mange nærmest blevet en kultdrik, ikke mindst hjulpet på vej af de nye ølsorter, de mange nye mikrobryggerier er kommet med.

  Det gamle danske ord "bajer" virker lidt vulgært og passer ikke til den status, øl har i dag, men det viser tilbage til, hvorfra øl i vores del af verden stammer, nemlig fra sydtyske Bayeren. Påvirkningen herfra er stadig stor og viser sig i, at øl på denne årstid fejres verden over med fester, der har Münchens Oktoberfest som forbillede.

  Det er landbruget, der leverer råvarerne til fremstilling af øl, mens det er århundreders opsamlede viden, kemi og især biovidenskab, der sørger for, at der kommer øl ud af tappehanen. Processen kan både udføres som håndværk og i stor skala i en industriel proces.

  Mark Friis fra mikrobryggeriet Trolden i Kolding vil fortælle om Mikrobryggeriet Troldens historie, hvordan man arbejder på et mikrobryggeri, og om det udviklingsarbejde, der foregår.

  Der vil undervejs i foredraget være smagsprøver til interesserede af de øltyper, Trolden og Bryghuset har udvalgt, og som deltagerne denne aften kan købe til en fordelagtig pris: 3 flasker efter eget valg til 100 kr.

  Navnet Trolden er til minde om den navnkundige "Troldhedebanen", Danmarks længste privatbane fra Kolding over Grindsted til Troldhede, da den åbnede i 1917.

  Håndbrygning af øl på Museumsgården Karensminde

  Hvordan øl brygges "i hånden" kan man opleve tirsdag den 15. oktober kl. 10-16, i skolernes efterårsferie, hvor bestyreren af Museumsgården Karensminde viser, hvordan øl blev brygget på gårdene før i tiden. Deltagelse til øl-foredraget giver adgang til ølbrygningen på Karensminde til halv pris.

  I samarbejde med Mikrobryggeriet Trolden, Bryghuset i Billund og Billund Kommunes Museer, Museumsgården Karensminde

  Tilmelding og læs mere på: fubillund.dk
  Opret dit eget arrangement, så andre kan finde det
  Opret arrangement

  Vi bruger cookies. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du, at vi gemmer cookies på din computer. Vi har lavet en side, der forklarer mere om det

  OK