Rådhustrappen

Rådhuspladsen, København V

Tirsdag den 28. maj 2024, kl. 15-17.



Ekskursion

Brydningstid - arkitektoniske sammenstød på Rådhuspladsen og Vesterbrogade

Turen ser på arkitekturen fra 1900 og frem på en vandring fra Rådhuspladsen - Københavns nye midtpunkt - og ud af byens vigtigste indfaldsvej. Undervejs fortæller markante bygninger i tidens stilarter kalder deres historie om den moderne metropol.

Historiker og Vesterbro-kender Thomas Warburg viser vejen.
Vi kigger især på arkitekternes arbejder fra brydningstiden i de første år af 1900-tallet.
Nogle holdt fast i forskellige elementer fra arkitekturens forskellige perioder - fx klassicismen, renæssancen og gotikken. De blandede det hele sammen i det, vi i dag kender som historicismen. Andre kiggede mod udlandet og tog del i art niveau, jugend og inspiration fra naturens organiske formsprog.
Vi starter på Rådhuspladsen, hvor Anton Rosens og Martin Nyrops kæmpebygninger skuler til hinanden - sådan som de to arkitekter også gjorde. Rosen tegnede Palace Hotel og på den anden side af gaden tårner Københavns monumentale rådhus - tegnet af Nyrop. De er opført samtidigt - men i to vidt forskellige stilarter. Det samme gør sig gældende på Vesterbros Torv, hvor Eliaskirken (af Nyrop) blev bygget over for Rosens Løvenborg og hans byggeri for byggeselskabet Bona ved Det ny Teater. Eliaskirken ligner rådhuset i sin tunge, nationale historicisme, mens Rosens bygninger viser det nye organiske formsprog - endda med et kinesisk inspireret pagodetårn på hjørnet af Vesterbrogade.
Mellem de to arkitekter og stilarters sammenstød på Rådhuspladsen og Vesterbros Torv går vi gennem den gamle (eller moderne) Vesterbros Passage og ser mange eksempler på den nye metropol, der også dukkede op i starten af 1900-tallet. Jernbeton var arkitekternes nye vidundermiddel, der pludselig kunne skabe enorme byggerier uden synlige søjler og anden afstivning på facaden. Inspirationen fra skyskraberne i Amerika er tydelig.Vi slutter turen af på Skt. Thomas Plads. Fra år 1700 kongens private vej, nu Frederiksbergs fejring af sig selv som selvstændig kommune. Monumenterne omkring pladsen fortæller historien: Her er en kommune, som IKKE er København. Her gjaldt i starten andre bygningsregler, der bl.a. hindrede bygherrer i at bygge for højt, for tæt og med baghuse. Det gav fra starten en hel anden bebyggelse. Pladsen rummer desuden en prægtig bygning, St-Thomas fra 1905. Det er selvfølgelig også historicisme, men fremstår som byens sidste bud på klassicisme med pilastre, søjlegang, frontoner og pudset facade.

Turen er arrangeret af www.byvandring.nu. Modtag nyhedbrevet Vejviseres udsendes 1-2 gange om måneden med kommende ture og rabatkoder. Klik her for at tilmelde dig (det er også let at afmelde). https://byvandring.us6.list-ma.

Pris: 150 kr

Køb/bestil billet